1.

Sekiranya berlaku kecemasan bagaimana saya perlu menghubungi Pusat Kesihatan Universiti

Sekiranya berlaku kecemasan Tuan/Puan boleh menghubungi talian kecemasan di 06-5534439 bermula dari hari Isnin hingga Jumaat kecuali cuti umum
2.

Adakah talian kecemasan Pusat Kesihatan Universiti berfungsi 24 jam sehari?

Tidak.

Talian kecemasan Pusat Kesihatan Universiti berfungsi 8pagi hingga 7 malam (tertakluk kepada pemanjangan masa) sahaja dari hari isnin hingga Jumaat kecuali cuti umum. Sekiranya berlaku kes kecemasan selepas jam 7 malam pada waktu hari bekerja boleh menghugung talian 999.

3.

Adakah perkhidmatan Pusat Kesihatan Universiti disediakan di Kampus Teknologi?

Ya,

Pusat Kesihatan Universiti disediakan di Kampus teknologi dan waktu operasi adalah dari jam 8 pagi hingga 5 petang dari hari isnin hingga jumaat kecuali cuti umum.

4.

Bolehkan pelajar atau staf datang untuk mendapatkan rawatan selepas waktu pejabat?

Pelajar dan staf boleh mendapatkan rawatan selepas waktu pejabat pada minggu pemanjangan masa di Kampus Induk sahaja.

5.

Bilakah waktu minggu pemanjangan masa?

Waktu minggu pemanjangan masa bermula dari hari isnin hingga jumaat bermula dari jam 5 petang hingga 7 malam kecuali cuti umum. Pemanjangan masa hanya di buat pada minggu perkuliahan dan cuti pendek semester sahaja. Pada cuti panjang semester tiada pemanjangan waktu.

6.

Adakah saringan pemeriksaaan kesihatan disediakan di Pusat Kesihatan Universiti?

Ya

Pusat Kesihatan Universiti menyediakan perkhidmatan saringan pemeriksaan kesihatan untuk pelajar dan staf.

7.

Adakah saringan pemeriksaan kesihatan dibuka setiap hari?

Tidak.

Saringan pemeriksaan kesihatan hanya dibuat pada hari selasa,rabu dan khamis bermula jam 8 pagi hingga 11 pagi sahaja.

8.

Adakah Pusat Kesihatan Universiti mempunyai makmal untuk menjalankan ujian darah dan air kencing?

Ya, Pusat Kesihatan Universiti mempunyai makmal untuk menjalankan ujian darah dan air kencing.

9.

Apakah jenis ujian darah yang dijalankan di makmal tersebut?

Ujian darah yang dijalankan dimakmal tersebut ialah disiplin Mikrobiologi, Immunologi, Hematologi, Kajiparasit dan Makmal Dadah.

10.

Adakah rawatan pergigian disediakan oleh Pusat Kesihatan Universiti

Ya,

Pusat Kesihatan Universiti menyediakan perkhidmatan rawatan pergigian.

URUSAN

1. Bolehkah saya dapatkan sijil cuti sakit semalam/kelmarin?
  Tidak.
2. Bilakah permohonan standby perubatan perlu diminta / dibuat sebelum sesuatu program ingin dianjurkan?
  Surat permohonan perlu diajukan kepada Ketua Pusat Kesihatan sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum sesuatu program. Pusat Kesihatan berhak menolak sebarang permohonan   yang lewat dan bertindih dengan program lain.
3. Perlukah saya membawa GL (guarantee letter) ketika mendapatkan rawatan di hospital kerajaan?

Ya.

supaya pelajar boleh mendapat rawatan secara percuma di hospital kerajaan.

4. Bolehkah saya membuat tuntutan sekiranya saya telah menjelaskan bayaran bil hospital?

Ya.

Pelajar boleh membuat tuntutan pembayaran bil hospital dengan membawa resit pembayaran yang asal. Tuntutan boleh dibuat dengan mengisi borang yang boleh dimuat-turun di  e-permohonan.

AKTIVITI TERKINI

20 Mac 2024
05:30PM - 10:00PM
PROGRAM DERMA DARAH RAMADAN 2024
26 Mac 2024
05:30PM - 10:00PM
PROGRAM DERMA DARAH RAMADAN 2024
27 Mac 2024
10:00AM - 12:00PM
Talkshow@PLH bertajuk “Strok : Rawat Tepat, Pulih Cepat!”
Last month Mac 2024 Next month
A I S R K J S